Menu Zamknij

Systemy i standardy zapewnienia jakości oraz bezpieczeństwa owoców i warzyw. Teoria i praktyka

Systemy i standardy zapewnienia jakości oraz bezpieczeństwa owoców i warzyw.
Teoria i praktyka

Łukasz Kopiński, Eugenia Czernyszewicz

 

ISBN: 978-83-66550-21-6

e-ISBN: 978-83-66550-22-3

Liczba stron: 128
Format: B5
Oprawa: miękka
Rok wydania: 2020

Cena: 32,00 zł

(w tym 5% VAT)

 

Owoce i warzywa są produktami niezbędnymi w racjonalnej diecie, chętnie spożywanymi zarówno w stanie świeżym, jak i przetworzonym. Charakteryzuje je ogromne zróżnicowanie dostępnych na rynku gatunków i odmian. Są to produkty, które mają ograniczoną trwałość, dlatego duże znaczenie mają warunki ich zbioru i przechowywania. Rośliny sadownicze i warzywnicze cechuje ponadto duża podatność na porażenie przez patogeny, co zmusza producentów do wielokrotnego w ciągu okresu wegetacyjnego stosowania zabiegów ochrony roślin, które poprawiają jakość zewnętrzną produktów i mają działanie plonotwórcze, ale mogą także wpłynąć niekorzystnie na ich bezpieczeństwo. Ponadto owoce i warzywa są narażone na zanieczyszczenia mikroflorą, które potencjalnie mogą mieć także wpływ na jakość oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów.

Celem niniejszej monografii jest przedstawienie teorii, a także praktyki wdrażania systemów oraz standardów zapewnienia jakości w gospodarstwach i organizacjach producentów owoców i warzyw w aspekcie zapewnienia jakości, i bezpieczeństwa tych produktów. Z pewnością nie wyczerpano szerokiej problematyki. Autorzy mają nadzieję, że omawiane w opracowaniu zagadnienia będą stanowiły podstawę i inspirację dla czytelników do dalszego pogłębienia wiedzy teoretycznej i praktycznej dotyczącej tej ważnej, lecz nieczęsto podejmowanej tematyki. Zaprezentowana monografia może stanowić źródło wiedzy zarówno dla producentów, jak i ekspertów zajmujących się kwestią zapewnienia jakości w sektorze ogrodniczym. Czytelnikami tej monografii mogą być również pracownicy naukowi i studenci takich kierunków, jak: towaroznawstwo, agrobiznes, ogrodnictwo czy innych związanych z kształtowaniem polityki rolnej i zarządzaniem w sektorze ogrodniczym.

Do pobrania>>