Systemy i standardy zapewnienia jakości oraz bezpieczeństwa owoców i warzyw.
Teoria i praktyka
Łukasz Kopiński, Eugenia Czernyszewicz
|
ISBN: 978-83-66550-21-6
|
Owoce i warzywa są produktami niezbędnymi w racjonalnej diecie, chętnie spożywanymi zarówno w stanie świeżym, jak i przetworzonym. Charakteryzuje je ogromne zróżnicowanie dostępnych na rynku gatunków i odmian. Są to produkty, które mają ograniczoną trwałość, dlatego duże znaczenie mają warunki ich zbioru i przechowywania. Rośliny sadownicze i warzywnicze cechuje ponadto duża podatność na porażenie przez patogeny, co zmusza producentów do wielokrotnego w ciągu okresu wegetacyjnego stosowania zabiegów ochrony roślin, które poprawiają jakość zewnętrzną produktów i mają działanie plonotwórcze, ale mogą także wpłynąć niekorzystnie na ich bezpieczeństwo. Ponadto owoce i warzywa są narażone na zanieczyszczenia mikroflorą, które potencjalnie mogą mieć także wpływ na jakość oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów.
Celem niniejszej monografii jest przedstawienie teorii, a także praktyki wdrażania systemów oraz standardów zapewnienia jakości w gospodarstwach i organizacjach producentów owoców i warzyw w aspekcie zapewnienia jakości, i bezpieczeństwa tych produktów. Z pewnością nie wyczerpano szerokiej problematyki. Autorzy mają nadzieję, że omawiane w opracowaniu zagadnienia będą stanowiły podstawę i inspirację dla czytelników do dalszego pogłębienia wiedzy teoretycznej i praktycznej dotyczącej tej ważnej, lecz nieczęsto podejmowanej tematyki. Zaprezentowana monografia może stanowić źródło wiedzy zarówno dla producentów, jak i ekspertów zajmujących się kwestią zapewnienia jakości w sektorze ogrodniczym. Czytelnikami tej monografii mogą być również pracownicy naukowi i studenci takich kierunków, jak: towaroznawstwo, agrobiznes, ogrodnictwo czy innych związanych z kształtowaniem polityki rolnej i zarządzaniem w sektorze ogrodniczym.
Do pobrania>>